søndag 26. oktober 2008

Dag 7 - siste dag

Siste dag i New York. Drar ikke før halv 9 i kveld, så vi har godt med tid. På tom mage tar vi banen helt nederst på Manhattan for å ta båten over til Liberty Island og Ellis Island.Vår første skikkelige kø siden vi kom til New York møter oss i en flyplasslignende sikkerhetskontroll før vi får gå ombord i båten. Etter en rask kaffe og et kvarters tid får vi noen virkelig gode foto-ops av Frihetsgudinnen. Svære greier.

Etter en kort diskusjon bestemmer vi oss for å gå av på den første øye, og tar en rask gåtur rundt gudinnen og et par coca-cola-fotos. Vi dropper å gå inn siden man likevel ikke får komme særlig høyt siden 9/11, og dessuten rekker vi jo neste båt videre til neste øy.

Ellis Island – håpets, og tårenes, øy – var USAs immigrant-kontor fra begynnelsen av 1900 og godt utpå 50-tallet. Året det kom flest innvandrere til landet – 1907 – passerte litt over 1 million mennesker gjennom Ellis Island. Det var kun de aller fattigste som måtte gjennom denne slusen, med helsesjekker, forhør etc. De som reiste med 1. og 2. klasse gikk rett inn i USA uten noe mer om og menn.

Kun 2 prosent ble sendt hjem igjen, og hjem igjen etter Ellis Island skulle vi også, mens vi fikk den første regnskyllen siden vi kom. Etter noen timer i sentrum satte vi oss inn i Taxien (vel; en sort Lexus med privatsjåfør, faktisk) og kom oss ut til JFK Flyplass.

Og her sitter vi nå. Klokka er 19.20 her – hjemme er den 01.20 – i morgen. ”Back to the Future!”

Ingen kommentarer: