onsdag 18. oktober 2006

Dag 8: Høyere enn himmelen

Mette er mye bedre. Overdose med paracet og en god natts søvn gjorde underverker.

Etter frokost drar vi til Potala-palasset. Stedet Potala står i dag, har vært bebygd siden 637. Nåværende palass ble påbegynt i 1645 av den femte Dalai Lama. Den nåværende - den fjortende - bodde her frem til 1959, da han måtte rømme landet og bosette seg i India.

Fra inngangen brukte vi god tid oppover alle trappetrinnene. Lhasa ligger på 3 700 m.o.h., og alt krever litt ekstra innsats her. Vi blir stadig forbipassert av innfødte pilegrimmer. Været er strålende, med kjølig og frisk luft.

Vi rekker bare en brøkde av palasset, som har over 1 000 rom, 10 000 helligdommer og 200 000 statuer av ymse slag. Men vi titter innom noen av rommene og kommer oss til taket, der den private leiligheten til Dalai Lama befinner seg. Et illegalt foto blir rutinemessig knipset tilforlatelig fra hofta.

Potala er gigantisk. Rom, på rom, på rom. Små og store tempelrom. Kjølige, mørke, og med en statdig eim av smørlamper.

Klostre i himmelen
Tibet handler mye om klostre. Tibetanere er et gudfryktig folkefær, men klosterlivet handler like mye om utdannelse. Sera Monestary - et av de tre store universitetene til Gulhatt-budistene (Gelug-pa). Sera-klosteret ble bygget i 1419, og frem til invasjonen i 1959 bodde det over 5 000 munker her. Nå er tallet nede i 500.

Her i Sera fikk vi med oss to høydepunkter; vi fikk se de berømte "debattene" som fortoner seg som slosskamper i sakte film, hvor to og to munker gir hverandre lusinger mens de debatterer filosofiske spørsmål.

Høydepunkt to inntraff omtrent samtidig, for hvem sitter her - på 4441 m.o.h. - og ser på debattene? Colin Farrel! Vi sniker til oss et par fotos, men får skarpe blikk fra noe som vel er livvakten.

En Dalai Lama må også på do
For å slippe unna den stramme melkelukta av brendt smør (vil vi tro), fikk en av Lamaene bygget et lite sommerpalass i en hage nede i byen. Norbulingka - "juvelen i parken" - har vært sommerresidensen til Dalai Lama fra 1780 og frem til invasjonen. Mindre og litt mer hjemmekoselig, bilder av kattunger, og moderne vannklosett. Somrene i Tibet må ha vært noe å vente på for Dalai Lama.

"Yuk"?
Etter en lang dag i tynn luft og med mye inntrykk inntar vi en god Yak-lasagne til middag, før vi kryper til sengs.

Ingen kommentarer: