lørdag 14. oktober 2006

Dag 4: Keiserbyen Xi'an

Etter en natt i «soft sleeper»-kupé (1. klasse) på toget fra Beijing, kom vi til den gamle keiserbyen Xi'an rundt kl. 8.00.

Vi fikk sjekket inn på hotellet, tatt en dusj og spist frokost. Et helt greit hotell, men litt lavere standard enn det vi hadde i Beijing. Pent vær, men mye smog/tåke. Varmt.

Xi'an - 西安 - betyr «Den vestlige fred», men henleder også på statusen som «vestlig hovedstad». Xiæan er hovedstaden i provinsen Shaanxi i det nordlige Kina og der Silkeveien ender i øst.

Befolkningen innen bygrensene anslås (2004) til 3,481,000. Fra hotellet dro vi med buss ut til terrakottakrigerne - ca 1 times kjøring fra sentrum.

Dust
Vi hadde vært bortskjemte med guide så langt - arvtageren her i Xi'an var katastrofalt dårlig. Ingen forsto noe av hva han sa, og han forsto ingenting av det vi sa. Gutten ødela mye av opplevelsen vår her ute.

Keiserens hær
Men keiser Qin Shi Huangdis terrakottahær var storslagen og imponerende. Hele hæren består av omlag 8 000 soldater - hver og en forskjellig fra den andre - hvis oppgave var å vokte keiserens grav fra hans død i 210 f.Kr.

Sure bønder
Hæren ble oppdaget ved et uhell i 1974 av en bonde. Og bonden selv satt og signerte bøker i museumsbutikken. Vi fikk han til å signere en bok om krigerne - en skikkelig gretten gammel gubbe - men hvem kan klandre ham? Gutten sto for historiens største arkeologiske funn, og er satt til å signere bøker i en museumsbutikk!

Shopping?
Krigerne fasinerer - som den fasinerte oss. Vurderte et øyeblikk å gå til innkjøp av en 1 til 1 -kriger for 12. 000. Endte opp med en liten tass (etter god pruting) til 75 kroner. Snakket litt med Cathrine (fra Kinareiser) som mente at hun kunne ordne en stor til en rimeligere penge.

Etter krigersightseeing dro vil tilbake til byen igjen for en litt sen fast-food-lunsj (nudler). God mat!

Sang, dans og dumplings
På kvelden fikk vi servert tradisjonell sang og dans før middag som besto av vår nye kinamatfavoritt; «dumplings». Morsomt og godt!

Ingen kommentarer: